Nisu svi tipovi i veličine dobre za iste pozicije
Svaka soba ima svoja pravila
Tepisi staze obično su predviđeni za kuhinje, kupaonice, hodnike i – spavaću sobu. Dok se za kupaonicu i spavaću sobu preporučuje mekana tekstura i gustoća ugodnog materijala, za kuhinje i hodnike najčešće se biraju tanji, jednostavniji modeli.
U spavaćoj sobi i dijelovima prostorije gdje volite hodati bosi, idealne su mekane staze koje su gusto tkane i, naravno, uvijek popularni "čupavci".
Ako imate lijepi pod koji ne želite u potpunosti prekriti tepihom, najbolji izbor za vas su – staze. Druga prednost koju nose jest lakše održavanje u odnosu na guste tepihe.
Dvije ili tri, pitanje je sad
Odlučite li se za tri staze koje će "opkoliti" sve strane vašeg kreveta, preporučuje se da treća strana bude duža od širine kreveta, a dvije bočne staze kraće od njegove dužine. U slučaju kad treće staze nema, preporučujemo da bočne staze budu nešto duže i da idu pod noćne ormariće ili jednostavno mogu prelaziti dužinu kreveta. Kako vam draže...
1. način
Ako se odlučite za tepih manjih dimenzija, možete ga pozicionirati tako da uopće ne zalazi pod sofu, ali imajte na umu da će manji tepih djelovati i na cjelokupan dojam sobe tako da će se činiti manjom. Zato se ovakva pozicija i dimenzija ne preporučuju u malim i tamnim dnevnim boravcima. Ako ste se ipak odlučili za manji tepih, svakako izaberite i stolić manjih dimenzija tako da više možete uživati u dizajnu tepiha.
2. način
Ako ste se odlučili za veliki tepih, možete ga pozicionirati tako da samo prve noge trosjeda budu na njemu, a pritom trebate voditi računa i o sljedećim faktorima: tepih bi trebao biti 30 do 40 cm udaljen od zidova prostorije, a ovisno o tome koliko su visoke noge trosjeda, tepih trebate podvući pod njega tako da se ispod ne nazire pod, već treba biti vidljiv samo tepih.
Pravokutni oblik tepiha najčešće se koristi u dnevnim i spavaćim sobama.
3. način
Optimalna varijanta je veliki tepih na koji stane sav namještaj dnevne sobe. Pritom pripazite da je tepih 30 do 40 cm udaljen od zidova i da je pozadina sofe, odnosno da su zadnje noge trosjeda barem 15 cm udaljene od ruba tepiha. Također imajte na umu i sam uzorak tepiha jer će u ovom slučaju dio njega prekrivati fotelja, stolić, trosjed...
Umjesto tepiha staza, u spavaću sobu možete lako uklopiti pravokutni oblik tepiha, a dimenzije prilagodite širini kreveta. Naravno, važno je da sa sve tri strane kreveta imate mekanu i udobnu podlogu pod nogama.